Noord Nederland wil de transitie maken naar een Circulaire en Inclusieve Economie. Daarvoor is nog heel veel nodig, onder andere anders denken en organiseren. Om succesvol te zijn moet partijen hier gericht aan samenwerken: bedrijven, overheid en onderwijs. Daarvoor zijn ook nieuwe inzichten nodig, nieuwe denkmodellen. Kate Raworth kan met haar concept van de Donut Economie hiervoor een mooi kompas bieden.

Groningen kent ook nog eens de uitdagingen rondom de aardbevingen en ondervindt daarmee aan den lijve de gevolgen van de oude fossiele economie. Dat biedt aan de andere kant ook enorm veel kansen om het nu wel goed te doen. Kate heeft het in haar boek onder andere over een regeneratieve economie: Groningen zou een mooi icoon kunnen worden voor zo’n nieuwe, herstellende economie! Daarom halen we Kate Raworth graag naar Groningen om haar visie daarop te horen…

Een groep vrijwilligers, ondersteund door Gemeente Groningen en de Provincies Groningen en Drenthe heeft 3 meet-ups georganiseerd nav de VPRO Tegenlicht uitzending met Kate Raworth: Winschoten 8 maart, Groningen 27 maart en Assen 11 april. Bij deze meet-ups ligt de focus vooral op de sociale kant van duurzaamheid: wat Raworth noemt het sociale fundament van onze economie. Bij het denken en vooral doen rondom een circulaire economie is dit aspect nog sterk onderbelicht, vandaar de focus hierop bij de meet-ups.

Verder zijn we als groep bezig om een meet-up te organiseren specifiek voor de overheid: wat kan de overheid met dit nieuwe perspectief en hoe stimuleert ze een veilige economie. Verder kijken we nog of we een meet-up kunnen organiseren in het aardbevingsgebied zelf.

Bij al deze meet-ups gaan we van de deelnemers vragen ophalen die we vervolgens voor gaan leggen aan Kate Raworth. Ze kan dan in haar verhaal in juni hier op ingaan.

Contactpersoon: Roelof de Vries, Met Andere Waarden: 06-55858387

Meer info:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html

https://tegenlichtmeetupgroningen.wordpress.com/2018/02/04/meet-up-27-maart-donuteconomie/

https://www.groene.nl/artikel/verander-de-wereld-begin-met-een-potlood/

Vragen en opmerkingen: kateraworthkomtnaargroningen@gmail.com